نظریاتی که گوستاو لوبون، روانشناس مشهور رفتار تودهای ارائه کرد، وقتی آزموده شدند با واقعیت تفاوتی اساسی داشت. بحران باعث بروز بدترین صفات افراد نشد، بهترین صفات آنها را رو آورد. حتی شاید بتوان گفت که اهالی بریتانیا در پلکان تمدن چند پله بالا رفتند. خبرنگاری امریکایی در دفترچۀ خاطرات خود معترف شد که «شجاعت و شوخطبعی و مهربانی مردمان عادی هنوز هم شگفتانگیز است، حتی در شرایطی که بسیاری از مشخصات یک کابوس را دارد.»
بریده هایی از کتاب "آدمی"
محسن
هر کس میخواست دربارۀ شرّی که افسارش گسیخته میشد چیزی بخواند فقط لازم بود به یک کتاب رجوع کند: روانشناسی تودهها، نوشتۀ یکی از تأثیرگذارترین محققان زمانه، گوستاو لوبونِ فرانسوی. هیتلر کتاب را سر تا ته خوانده بود. موسولینی، استالین، چرچیل و روزولت هم همینطور.
کتاب لوبون واکنش افراد به بحران را مرحله به مرحله شرح میدهد. طبق نوشتۀ او، تقریباً بلافاصله «انسان چند پله از پلکان تمدن پایین میرود.» وحشت و خشونت بروز میکنند و ما انسانها سرشت راستین خود را نشان میدهیم.
محسن
یافتههای دانشمندان واضح بود: بمباران غیرنظامیان مایۀ آبروریزی بوده. در واقع به نظر میرسید که اقتصاد زمان جنگ آلمان را تقویت کرده و در نتیجه باعث طولانیتر شدن جنگ شده باشد. آنها فهمیدند که تولید تانک در آلمان بین سالهای ۱۹۴۰ و ۱۹۴۴ نُه برابر شده بود و تولید هواپیماهای جنگنده چهارده برابر.
گروهی از اقتصاددانان انگلیسی نیز به همین نتیجه رسیدند. تولید در بیستویک شهر و شهرک شدیداً آسیبدیدهای که آنها بازدید کردند از تولید در گروه مقایسهای چهارده شهر بمباراننشده سریعتر افزایش یافته بود. یکی از اقتصاددانان امریکایی اعتراف کرد که «داشتیم متوجه میشدیم که در برابر یکی از بزرگترین، شاید هم بزرگترین خطای محاسباتی جنگ قرار گرفتهایم.»