در روزگاری که هر چند وقت یک بار، معضلی جدید جامعه انسانی را تهدید می کند، نگاهی تحلیل گرانه به مشکل بیماری های همه گیر، نیاز مبرم این روزهای بشر است.
بیماری ها فقط جسم انسان را درگیر نمی کنند بلکه قبل از آسیب جسمی روح و روان آرام او را به تشویش و نابودی می کشاند و اگر قدرت تخریب جسمی چندانی هم نداشته باشد، با این آسیب های روانی حتماً قدرت صدمه اش چند برابر خواهد شد. تأثیر بیمارهایی که به صورت همه گیر و اپیدمی وارد جامعه انسانی می شود از منظر گوناگونی قابل بررسی هستند.
کتاب « روانشناسی بیماری های همه گیر (کرونا) » سعی دارد با بررسی تمامی جوانب اجتماعی و روانی اینگونه بیماری ها آمادگی لازم را برای مقابله با موج های جدید بیماری ها ایجاد کند.
در این کتاب دکتر « استیون تیلور» که استاد و روانشناس بالینی در بخش روانپزشکی در دانشگاه بریتیش کلمبیا کانادا است، با بررسی تاریخچه مختصری از معضلاتِ بیماری های همه گیر و تأثیرات سیستم مراقبت های بهداشتی، تلاش می کند مخاطب را به مفهوم درستی از پاندومی برساند. با ذکر انوع مقابله با پاندومی و بیماری های همه گیر، خواننده را با نحوۀ مدیریت امروزی اینگونه بیماری ها آشنا می کند.
برای درک بهتری از موضوع، نویسنده واکنش های روانشناختی به پاندومی را بررسی می کند و به واکنش های عاطفی و حتی بحث ناآرامی مدنی، شورش و وحشت عمومی اشاره می کند. از مهمترین بحث این بخش می توان از مسألۀ اثرات متقابل میان استرس و سیستم ایمنی نام برد.
این کتاب ویژگی های شخصیتی نظیر احساسات منفی، دست بالا گرفتن تهدید، عدم تحمل بلاتکلیفی، تعصب خوش بینی غیر واقعی و… را به عنوان عوامل آسیب پذیری عاطفی می شمارد.
اضطرابِ سلامتی یکی از نقاط ضعف روان بشری است و دکتر استیون تیلور راهکارهایی برای درمان این نوع اضطراب پیشنهاد می دهد. او حتی از تأثیر نام گذاری بیماری ها بر جامعه غافل نیست و نسبت به آن هشدار می دهد.
تئوری توطئه در بیمارهای همه گیر از مطالب جذاب این کتاب است که همیشه در هنگام شیوع این بیمارها به چشم می خورد. کتاب با ذکر مثال هایی مانند تئوری توطئه در بیماری ایدز، طاعون، ویروی زیکا و … این مبحث را به صورت ریشه ای تحلیل و بررسی می کند.
مطالعۀ کتاب « روانشناسی بیماری های همه گیر» در شرایط امروزی که ویروس کرونا خود را مهار نشدنی جلوه می دهد می تواند کمک شایانی در نوع مواجهه ما با این معضل داشته باشد.
محسن –
با خواندن این کتاب متوجه خواهید شد که مردم بعد از یک پاندمی دچار مشکلاتی میشوند که بیشتر ریشه روانشناسانه دارد تا پزشکی معمول و ترس مردم از همه گیری ها بیشتر میشود.
هانیه معتمدی –
این کتاب را به دانشجویان و علاقهمندان به روانشناسی پیشنهاد میکنم